Sukces Pierania w Przysieku
W dniu 10 września 2016 r. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Pieranie uczestniczyło w Święcie Ziemniaka połączonym z Festynem „Barwy lata, dary jesieni” w Przysieku. Występy zespołów folklorystycznych, tradycyjne wiejskie przysmaki z regionu, rękodzieło ludowe, miody i inne atrakcje ściągnęły zainteresowanych do Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Przysieku koło Torunia. Nasze Stowarzyszenie wraz z 12 innymi drużynami z regionu rywalizowało w konkursie pt: „Ziemniak w tradycji kuchni Pomorza i Kujaw”. Każda ekipa musiała przygotować 3 potrawy, a Pieranie zdecydowało się na:
- pierogi z ziemniakami gotowanymi, sosem grzybowym i zasmażaną kapustą
- gołąbki w kapuście z tartych ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej i boczku w sosie grzybowym
- zupę kartoflową, tzw. „ślepy rosół”
I to właśnie ostatnia potrawa zachwyciła jurorów, którzy zdecydowali się przyznać pierańskiej drużynie pierwsze miejsce! Serdecznie gratulujemy!